Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) İçin Gözlük Var Mıdır?

23 Eylül 2020 - 9:21

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) İçin Gözlük Var Mıdır?

Optisyen.COM İnternet sitemize gözlük kullanıcılarından gelen soruları optisyenlik mesleğini icra eden optisyenlere soruyor cevapları da sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.

SORU: Ben doğuştan sağ gözünde pitozis olan 23 yaşında biriyim. İki defa ameliyat geçirmiş olmama rağmen, gözümü hala yarım açabiliyorum. Yabancı sitelerde araştırmalarım sonucunda, “Ptosis Eye Crutch” olarak tabir edilen bir yöntemle gözlük çerçevesinin göz kapağının geldiği kısmına küçük bir metal monte edilerek kapağın kaldırılabileceğini gördüm. Bu gözlük çerçevesini nasıl ve nereden yaptırabileceğimi bilmediğim için size danışmak istedim.

konuyu ” Optisyenlik Bölümü Eğitim ve Tecrübe Atölyesi ” grubumuzda ki optisyenlere sorduk. Gelen cevapları sizlerle paylaşıyoruz.

Optisyen B.G : Türkiye’de üretimİ yok araştırdığım kadarı ile, yurt dışında da fiyatı 100 $ gibi. Ancak ne kadar ergonomik tartışılır. O gözkapağı zamanla iyice deforme olmaz mı? Gözde kuruma yapmaz mı? Düşündürücü.

Optisyen Y.B : Bu bahsi gecen kiside geriye donuk epikrize bakmak lazim. Muhtemelen kraniyel sinir felci durumu soz konusu. Eger boyle bir durum var ise bu tarz bir gozluk cozum olabilir. Fakat kornea kurumasi ciddi olcude rahatsizlik verir. Bu sebepten dolayi detayli bir arastirma yapmak gerekecektir.

Optisyen Ç.G : Estetik yönden o çengelin göz kapağına takılmasının dahi çok hoş olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Cerrahi yöntem daha sıcak geliyor bana da. Yaş farkının bu cerrahi yöntem için çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki ptozis cerrahisi genelde çocuklara yapılıyor. Okulda ptozis gözlüğü görmüştüm ancak Google’da arattığım halde ne Türkiye’de ne de yurtdışında fotoğrafını bulamadım. Çok uygulanan bir şey değil anladığım kadarıyla. Ancak cerrahi sonuç vermiyorsa tabiiki alternatif olarak düşünülebilir

Optisyen T.Y : Kesinlikle materyal bile önemli, temas noktası önemli, temas süresi önemli, biz Avrupa’da yapılanların da çok başarılı olduğunu düşünmüyoruz tekrar cerrahi müdahale deneyiniz demek lazım. Kesinlikle olmuyor ise, metal üzerine pamuklu kumaş ile teması engelleyen ve cildi bir müddet tahriş etmeyen bir sistem düşünülebilir. Kullanışlı değil, en azından günde 2 saat takip 2 saat ara verilen bir sistemle sürdürülürse kapaktaki kan akışını kesmeyerek derideki çürümeyi biraz geciktirmiş oluruz. Sonuçta bu bireyin normal bir hayat yaşaması cerrahi müdahale olmadan bu tip bir gözlükle imkansız.