TOD'un Standartlar İle İlgili Görüşü
Salı, 29 Haziran 2010 09:36

aturkoftalmolojidernegi Optisyenler.ORG Olarak Türk Oftalmoloji Derneğinin Hazırlanan Meslek Standartları ile ilgili görüşü merak etmiş ve kendilerine ne düşündüklerini sormuştuk. Sorumuzu Op.Dr.Gülcan Kural cevaplamış olup kendisine teşekkür ederiz.

 

Sayın Yetkili

 
Optisyenlik hakkında 5193 sayılı kanun 3 maddesi:
Optisyen:Optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim ve öğretim veren yüksek okul mezunu kişiyi ifade eder.
Madde 6:
Optisyenler yalnız koruyucu gözlükleri,güneş gözlüklerini ve göz hastalıkları uzmanı tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını,her türlü lensleri,optik görme gereçlerini ve gözlük çerçevelerini satabilirler.
Optisyenlerin reçetesiz olarak numaralı gözlük camı satmaları,vermeleri veya tavsiye etmeleri,otorefraktometre ve keratometre gibi bilgi sayarlı aletler ile olanlar da dahil olmak üzere her nevi göz ve görme muayene ve testleri yapmaları veye müesseselerinde bu işlere yarayan her türlü alet ve cihazları bulundurmaları yasaktır.
Optisyenler,optisyenlik yaptıkları sürece müesseselerinde başka iş yapamaz ve müesseselerini muayenehane gibi kullandıramaz.Her türlü kontakt lens uygulaması yasaktır.
Sonuç olarak:MYK'nun Optisyen "Seviye 5' Ulusal Meslek Standartı"taslağında,optisyen için olan meslek tanımında "görme fonksiyonu hizmetlerini veren,bu konuda hastayı bilgilendiren"ifadeleri yukarıda bildirilen 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında  kanun'a aykırıdır.
OPTOMETRİSLİK
Ülkemizde olmıyan bir meslek gündeme getirilmiştir.Göz doktorlarının sayısının Türkiye için yeterli olmadığı iddia edilerek ve Avrupa Birliği yasalarına uyum altında optometrislik mesleğinin üniversitelerin eğitim programlarına alınması son derece sakıncalıdır.Tıp eğitimi almamış,Hipokrat yemini etmemiş kişilerin tıbbın ticari yönlerini optik sistemlerin satışı ile yaparken,bir taraftan da muayene ve tedavi yönünü üstlenmeleri,halk sağlığı için kötü  etik açıdan kabul edilemezdir.
Avrupa Birliği'nde Optometri ile ilgili ortak bir düzenleme bulunmamaktadır.Avrupa Adalet Divanı kararına göre;Eğer AB'ye üye bir ülke kendi tanımadığı bir mesleğin ülke sınırları içerisinde icra edilmesine izin vermez ise bu kendi bileceği bir iştir.Avrupa Hukuku buna karışamaz.
Sonuç olarak hekimlerin ticaret yapma hakkı yok iken, hem muayene ve tedavi yapabilen hem de ticaret yapabilen yeni bir meslek oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun Optometrislik Seviye 6 Ulusal Mesleki Standartı kabul edilemez.Saygılarımla.29/06/2010
 
Op.Dr.Gülcan Kural
TOD Genel Sekreteri
Merkez Yönetim Kurulu Adına
 

Yorumlar 

 
#2 2010-06-29 17:16
Toplum Sağlığının yükseltilmesi ve ülkemizde ki gözlük kullanım oranının artması düşünülecek olursa optometri fakültelerinin bizim ülkemizde açılması gerekmektedir !

Bizler Optometri Bölümünün ülkemize gelmesine karşı değiliz.Hazırlanan standartlar da ise Optometrinin ülkemizde ki gelecek sürecini tehlikeye sokabilir. Litvanya ve Estonya'ya optometri bölümünün kazandırılma süreci incelenmelidir !

Optisyenlik Standartları ise şu anda 5193 Sayılı Kanunumuza uymuyor !!!
Bizler bu standartların adresi olarak MYK'ı değil Sağlık Bakanlığını görüyoruz.

Optisyen İsmail UYAR
İstGözOpDer.Gen. Sekreteri
Alıntı
 
 
#1 2010-06-29 13:19
Optometri bu ülkeye gelecek başka yolu yok ama önce fakültesi gelecek ama önce bizim insanımız mezun olacak doğmamış cocuga isim koyulmadı koyulmayacaktır da hazırlanan standartlar saçmalıktır bunu kimse kabul etmeyecektir
Alıntı
 

Yorum ekle


Köşe Yazıları

Optisyen İsmail Uyar
Optisyen İsmail Uyar
Burçin KÜÇÜKÖREN
Burçin KÜÇÜKÖREN
Hüseyin Fatih İŞÇİMEN
Hüseyin Fatih İŞÇİMEN
Optisyen Durmuş Asmahan
Optisyen Durmuş Asmahan

Giriş Formu



Optisyenlik Fotoğraf Galerisi

İş İlanlarını Buradan Okuyabilirsiniz.

isilanioku

İş İlanlarınızı Buradan Yazabilirsiniz.

isilaniyaz

Optisyenlik Facebook Grubu

fatihoptik

 

hazoptik

 



1ugurmakina 3

 

betaa4

 

aozguroptikmakine